هر چه قدر به زمان برگزاری انتخابات ۱۴۰۰ نزدیکتر می شویم، فضای انتخابات روشن تر شده و رقابتها شکل جدی تری را به خود می گیرد.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دو جریان سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا نبض انتخابات کشور را در دست گرفتند که هر کدام از اینها طیف گسترده ای را شامل می شوند. پهنای طیف این دو جریان آنچنان باز است که “ریزحزب ها” و گروه های زیادی را در خود جای داده است. زمانی که یکی از جریانها ضعیف شده و به خواب مصنوعی می رود، جریان مقابل با استفاد از گستردگی پهنای طیف خود، شروع به رقابت درون جریانی می کند.
به نظر می رسد بعد از مهندسی انتخابات در اسفند ۹۸ ، جریان اصلاح طلب امید چندانی به رقابت عادلانه و پیروزی در انتخابات ۱۴۰۰ ندارد، لذا فعلا حالت خواب مصنوعی را اختیار کرده است. از طرف دیگر جریان اصولگرایی در غیاب رقیب، رقابت های درون جریانی را شروع کرده است.
شورای وحدت، شورای ائتلاف، جبهه جهادگران، جبهه همنا، جبهه پایداری و جبهه پیشرفت و عدالت از عمده گروه های اصولگرایی هستند که اعلام حضور در رقابت های ۱۴۰۰ کردند.
در اواخر سال ۹۹ شورای وحدت با محوریت جامعه روحانیت مبارز و تعدادی “ریزحزب” اعلام موجودیت کرد که در راس آن آقای پورمحمدی قرار دارد. شورای ائتلاف معروف به شانا با رهبری حداد عادل پیروزی انتخابات اسفند ۹۸ را از دستاوردهای خود می داند و اعلام کرده است که بقیه گروها باید پدرخواندگی این شورا را برای وحدت بپذیرند. جبهه جهادگران ایران اسلامی در زمره گروهایی دسته بندی می شود که بدون وابستگی به اشخاص صاحب نفوذ، با پشتوانه مردمی و گروه های جهادی در انتخابات حضور دارد و گویا تمایلی هم به گفتگو با دیگر اصولگرایان ندارد. اعلام لیست ۳۱۳ نفری جهادگران در تهران گمانه زنی ها را به نفع این جبهه تغییر داده است.
اگر سخنرانی ها و اعلام مواضع اخیر این سه گروه اصولگرایی یعنی شورای وحدت، شورای ائتلاف و جهادگران را در یک ماه اخیر بررسی کنیم، می توانیم نتیجه بگیریم رقابت اصلی در انتخابات ۱۴۰۰ بویژه شورای شهر پایتخت بین این سه گروه خواهد بود.
بقیه گروه های اصولگرایی به مرور زمان در دل این سه گروه قابل هضم شدن هستند. همانطور که جبهه همنا به شورای وحدت پیوست و جبهه پیشرفت و عدالت هم جذب شورای ائتلاف شد.
سابقه جبهه پایداری هم نشان می دهد که اهل معامله و امتیاز گرفتن است، همانطور که در انتخابات اسفند ۹۸ تا لحظات آخر بر طبل جدایی کوبید و سه روز مانده به برگزاری انتخابات با گرفتن چند امتیاز چرب و دندان گیر در طیف قالیباف هضم شد. به نظر کارشناسان سیاسی جبهه پایداری این دوره هم برای امتیاز گیری برنامه ریزی کرده است و هر گروهی امتیاز بیشتری بدهد، با آنها بیعت خواهد کرد. احتمال وحدت جبهه پایداری با شورای ائتلاف محتمل تر است چون آقای حداد عادل برای تعامل کردن آمادگی بیشتری دارد.
معصومه نصرت آبادی
سردبیر
بیشتر بخوانید:
کدام افراد برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ رسما اعلام نامزدی کردهاند؟(کلیک کنید)
- کد خبر 12570