حمله حماس به اسرائیل مجموعهای از حملات هماهنگ بود که ۷ اکتبر ۲۰۲۳ توسط گروه حماس، گردان های عزالدین القسام و جهاد اسلامی فلسطین صورت گرفت. حمله موشکی از نوار غزه به مناطق مرزی اسرائیل انجام شد. حملاتی که توسط حماس و دیگر گروههای مسلح فلسطینی به عنوان عملیات طوفان الاقصی و توسط اسرائیل شنبه سیاه خطاب شد و جنگ اسرائیل و حماس را در پی داشت.
شاید در این روزها کمتر به انگیزه حمله حماس پرداخته شد و بیشتر به ابعاد نظامی این مقابله اشاره شد اما ما قصد داریم بیشتر انگیزه و علت حمله حماس به رژیم صهیونیستی را مورد بررسی قرار دهیم.
شاید بهترین پاسخ به چرایی حمله حماس به اسرائیل در اولین بیانیه محمد ضیف فرمانده کل گردانهای شهید عزالدین قسام شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی حماس بیان شده باشد، به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین محمد ضیف در آغاز عملیات نظامی علیه دشمن صهیونیستی تحت عنوان “طوفان الاقصی” در حمایت از مسجد الاقصی اعلام کرد.
بخشی از سخنان محمد ضیف فرمانده عملیات طوفان الاقصی:
ای مردم جهان عرب
ای مسلمانان
ای آزادیخواهان جهان
سلام و درود خدا بر شما باد
همان طور که میدانید رژیم صهیونیستی، سرزمین ما را اشغال کرد. مردم ما را آواره نمود، شهرها و روستاهای ما را ویران کرد، دست به صدها مورد کشتار جمعی علیه ملت ما زد، خون کودکان و زنان و سالمندان ما را ریخت، خانههای هموطنانمان را بر روی ساکنان بیدفاعش ویران کرد.
رژیم صهیونیستی تمامی عرفها و مواثیق بین المللی را زیر پا گذاشت و به حقوق بشر دهن کجی کرد و با بیاحترامی با قوانین جهانی برخورد نمود. ما پیش از این به رهبران این رژیم، در مورد تداوم جنایات شان هشدار داده بودیم. ما از رهبران جهان خواستیم تا برای مهار تجاوزات اشغالگران علیه اماکن مقدسه اسلامی، مردم و اسرای فلسطین و سرزمینمان دست به کار شوند و صهیونیستها را وادار به پایبندی به قوانین و مصوبات بین المللی نمایند ؛ ولی نه مسئولان رژیم اشغالگر حاضر به این کار شدند و نه رهبران جهان کاری را در این زمینه صورت دادند. صهیونیستها در کنار افزایش جنایات خویش، تمامی حد و مرزها را زیر پا گذاشتند به ویژه در قدس و مسجد الاقصی که قبله اول مسلمان جهان و سومین حرم شریف اسلامی به شمار میرود.
صهیونیستها حملات خود به مسجد الاقصی را تشدید بخشیدند و حرمت این مکان مقدس را شکستند و بارها بانوان نمازگزار فلسطینی را که برای دفاع از مسجدالاقصی در آن اعتکاف کرده بودند، مورد ضرب و شتم قرار دادند و همین رفتار را نیز در قبال سالخوردگان، کودکان و جوانان فلسطینی داشتند و مانع از ورود مردم ما به این مکان مقدس شدند و بستر را برای صهیونیست های تندرو فراهم کردند تا با یورش های هر روزه خود به مسجد الاقصی، به حرمت شکنیهای شان نسبت به آن ادامه دهند و مراسم و آیین های تلمودی خود را در آنجا به انجام برسانند و در حالی که لباس کاهنان را بر تن کرده اند، در شافورهای خود بدمند. آنها هیچ ابایی از بیان تصمیمشان در خصوص ایجاد معبد کذایی خویش بر روی ویرانههای محل عروج پیامبر مکرم اسلام ندارند. آنها با خود گاوهای سرخ رنگ به صحن مسجد الاقصی میآورند تا آنها را سوزانده و آبی که خاکستر آنها در آن ریخته شده، در این مکان مقدس پخش کنند تا به این ترتیب، تصمیم خود را برای ویرانی مسجد و ایجاد معبد کذایی علنی کنند. در این بیانات اهداف حمله کاملا روشن و واضح است.
دلیل دوم حمله حماس به اسرائیل به نقل از ایرنا
در پی روی کار آمدن کابینه راست افراطی رژیم صهیونیستی به ریاست «بنیامین نتانیاهو» و اصرار احزاب دینی صهیونیستی و حریدی در کابینه بر توسعه شهرک های صهیونیست نشین، «ایتامار بن گویر» وزیر امنیت داخلی این رژیم از نقشه خود برای اختصاص بودجه به منظور توسعه این شهرکها در کرانه باختری و شهر اشغالی قدس خبر داد. پس علت بعدی حمله حماس به اسرائیل را می توان تندروی های و اقدامات کابینه نتانیاهو قلمداد کرد.
دلیل سوم اسرای فلسطینی که رژیم صهیونیستی سالها به اسرارت گرفته است. سخنگوی جنبش حماس «عبداللطیف القانوع» در گفتوگو با آسوشیتدپرس اعلام کرد که مقاومت فلسطین خواهان آزادی تمامی زندانیان فلسطینی و در عین حال پایان دادن به اقدامات تحریک آمیز کابینه حاکم بر رژیم صهیونیستی در کرانه باختری و قدس اشغالی و به ویژه مسجدالاقصی است.
دلیل چهارم جلوگیری از عادی سازی روابط اسرائیل با عربستان سعودی است، کشور عربستان به عنوان یکی از مهمترین کشوهای اسلامی عرب می توانست در میانجیگری اختلاف بین اسرائیل و فلسطین تاثیر زیادی داشته باشد.
به گزارش اسپوتنیک، جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا، یکی از دلایل حمله حماس را تمایل به جلوگیری از عادی سازی روابط اسرائیل با عربستان سعودی عنوان کرد، که به گفته وی، آماده به رسمیت شناختن دولت یهود بود.
جلوگیری از عادی سازی فلسطین و اسرائیل که به منافع ارضی طرفین مربوط می شود، برای چندین دهه منبع تنش و درگیری در منطقه بوده است. تصمیم سازمان ملل متحد با نقش فعال اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۴۷ ایجاد دو کشور اسرائیل و فلسطین را تعیین کرد، اما فقط کشور اسرائیل ایجاد شد. اسرائیل ضمن اعلام موافقت با اصل دو دولتی، سرزمین های فلسطین را به طور کامل آزاد نکرد.
سخنان اخیر دبیر کل سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت هم مهر تاییدی بر این تحلیل دارد که مردن فلسطین مظلوم واقع شده اند.
دبیرکل سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت گفت: “حمله حماس به اسرائیل بیجا اتفاق نیفتاد؛ مردم فلسطین ۵۶ سال است که تحت اشغال بودهاند”.
به گزارش اسپوتنیک، آنتونیو گوترش گفت: “همچنین مهم است که بدانیم حملات حماس بی دلیل رخ نداده است. مردم فلسطین در ۵۶ سال اشغال خفه کننده قرار گرفته اند.”
او گفت: “آنها دیدهاند که زمینهایشان پیوسته توسط شهرکسازیها و خشونتها بلعیده شده است؛ اقتصادشان خفه شده، مردمشان آواره شدهاند و خانههایشان ویران شده است”.
با این حال، او گفت که نارضایتی مردم فلسطین نمی تواند حملات هولناک حماس را توجیه کند. در عین حال، همانطور که گوترش خاطرنشان کرد، حمله حماس نمی تواند دلیلی برای مجازات دسته جمعی مردم فلسطین باشد.
وی ادامه داد:” ما باید از همه طرفها بخواهیم که به تعهدات خود بر اساس حقوق بینالملل بشردوستانه عمل کنند، در هنگام انجام عملیات نظامی احتیاط کرده و از غیرنظامیان محافظت کنند.”
گوترش تاکید کرد:” ذخایر سوخت ما در نوار غزه در عرض چند روز تمام خواهد شد. این یک فاجعه دیگر خواهد بود. بدون سوخت نمی توان کمک رسانی کرد، بیمارستان ها برق نخواهند داشت و آب آشامیدنی را نمی توان تصفیه یا حتی پمپاژ کرد”.
مجمع عمومی سازمان ملل در نشست فوق العاده خود درباره فلسطین عصر جمعه به وقت محلی برابر با ۲۷ اکتبر ۲۰۲۳ و ۵ آبان ماه، قطعنامه پیشنهادی کشورهای عربی در مورد درگیریهای مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی را تصویب کرد و خواستار آتشبس بشردوستانه فوری و توقف خصومتها در غزه شد. این قطعنامه با ۱۲۰ رای موافق در مقابل ۱۴ رای مخالف و ۴۵ رای ممتنع به تصویب رسید و آمریکا به این قطعنامه رای منفی داد.
رای قاطع ۱۲۰ کشور به پیشنویس قطعنامهای که خواستار برقراری آتشبس بشردوستانه در غزه است، نشانی از تنهایی محور آمریکایی-صهیونیستی بود.
تنها ۱۲ کشور آمریکا و رژیم صهیونیستی را در مجمع عمومی سازمان ملل در مخالفت با این پیشنویس همراهی کردند. کارشناسان میگویند که این نشان میدهد آمریکا این روزها به شدت منزوی به نظر میرسد.
مجمع عمومی سازمان ملل در نشست فوق العاده خود درباره فلسطین عصر جمعه به وقت محلی برابر با ۲۷ اکتبر ۲۰۲۳ و ۵ آبان ماه جاری، قطعنامه پیشنهادی کشورهای عربی در مورد درگیریهای مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی را تصویب کرد و خواستار آتشبس بشردوستانه فوری و توقف خصومتها در غزه شد.
یک ساعت پس از تشدید حملات رژیم صهیونیستی به غزه، طرح پیشنهادی اردن در نیویورک با ۱۲۰ رای موافق و ۱۴ رای مخالف و ۴۵ رای ممتنع به تصویب رسید. آمریکا به این قطعنامه رای منفی داد.
در آخر اسرائیل باید از تفکرات خصمانه خود دست برداشته و حقوق مردم مظلوم فلسطین را زیر پا نگذارد و گرنه شعله های آتش اختلاف آنها نه تنها خاورمیانه بلکه پای ابرقدرتهای جهان را وارد این مناقشه دیرینه خواهد کرد.
عباس رزاقی
۷/آبان/۱۴۰۲
- کد خبر 12835